torsdag, september 11, 2008

11 september

Jag tror inte på att det skulle vara något ödesbestämt med den här dagen, framför allt på grund av att jag inte tror på begreppet öde. Ändå har många hemska händelser som förändrat många människors livsöden hänt just den här dagen, det är något med just det här datumet som får mig att nästan hålla andan och bara vänta på den förödande händelsen.

2003
Anna Lindh, en av Sveriges mest omtyckta politiker, avlider efter att dagen före ha blivit knivhuggen inne på NK i Stockholm. Hela Sverige hamnar i en kollektiv sorg.

2001
Twin Towers i New York träffas av varsitt flygplan och faller till sist till marken. Även Pentagon i Washington träffas av ett plan. Många amerikaner dör och hela världen engagerar sig i händelserna. Pratar man med människor idag om händelsen kan i stort sett alla redogöra för var de var och vad de gjorde när de först hörde nyheten. Själv låg jag och läste när pappa kom hem och berättade om det han hört på radio. Sedan satt hela familjen och såg när det andra planet träffade det andra tornet och när de slutligen rasade.

1978
Ronnie Pettersson, Sveriges mest lovande Formel 1-förare någonsin, avlider efter en olycka. Min pappa sörjer fortfarande.

1973
Chiles folkvalda president Salvador Allende störtas i en militärkupp ledd av Augusto Pinochet. Efter militärkuppen följde 17 års diktatur där minst 3500 människor mördades på grund av politiska åsikter och minst 300 000 utsattes för omfattande tortyr.

1962
Mauro Scocco föds och till följd av det så hör man för ofta den helt otroligt dåliga låten "Sara", som har lett till många nervsammanbrott. Den absolut värsta händelsen man kan förknippa med den 11september.

Inga kommentarer: