tisdag, maj 26, 2009

EU-valet

Jag får en klump i magen varje gång jag tänker på det kommande EU-valet. Jag hör ju till dom som tror stenhårt på att det är en dödssynd att inte rösta, har man ingen åsikt kan man ju åtminstone rösta blankt. Men jag vet bara inte vem som borde få min röst den här gången.

Vänsterpartiet är för EU-kristiska, socialdemokraterna är för höger, piratpartiet är för enfrågiga och resten är inte ens att fundera över. Så jag vet bara inte. Ska jag måsta rösta blankt?

4 kommentarer:

Johan sa...

Piratpartiet kan ju dessutom bli ett folkparti, eller något ännu värre.
De är ju inte knutna till någon partigrupp och i en intervju i SR sade en partitalesman att de EFTER valet skulle välja grupp för att inte få bort fokuset från sin upphovsrättslinje.
Dvs. inte få folk att välja bort dem för att de ingår i en mindre attraktiv grupp...

json sa...

men oavsett vilken "grupp" dom sedan väljer att vända sej mot så anser jag att det finns en fråga framför allt som behöver klargöras. denna fråga driver pp.
När senast lyckades våran regering lagstifta så snett att det skapat en folkrörelse?
och av våran generation till råga på allt, den mest förslappade och godtyckliga generationen genom tiderna!

sen så smälter ju polarisen också... men men to little to late

Eomin sa...

Ni har båda två poänger. Både att piratpartiet inte är ett säkert alternativ eftersom man inte har en aning om vilka de väljer att socialisera med, men också att de faktiskt driver en angelägen fråga i dagens samhälle då vi har IPRED och FRA att försöka kämpa emot. Det gör ju dock inte valet lättare... Och röstningsdagen närmar sig alltför snabbt...

Roberth sa...

Man måste vara realistisk, de flesta Svenskar är inte det. De tror att "om jag röstar på Socialdemokraterna kommer de företräda oss Svenskar i Svenska frågor". Det är en felaktig synvinkel de flesta har. Parlamentet får inte företräda sitt lands frågor utan först och främst sin partigrupp i Parlamentet.

Dessutom har Parlamentet ingen direkt makt, de kan ge lagförslag och rådgivande. Oftast agerar Parlamentet rådgivare och lagförslagsblockerare mot Rådet som är den egentligen kärnan av makt inom EU som förvisso tappar mer och mer till Parlamentet, speciellt med nya Lissabon fördraget (även Nice).

Så innan man rösta på exempelvis Junilistan eller Piratpartier bör man se vilken partigrupp de kommer hamna i, om de hamnar i bra sällskap och kan få fram sina frågor bra.